Hippocrates zei al  ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’
Dit is de basis waar de natuurvoeding vanuit gaat. Natuurvoeding richt zich op meer dan alleen calorieën. In natuurvoeding zoeken we bewust naar voeding met voedingsstoffen. Voeding waar je lichaam iets aan heeft.
Voeding die alleen energie levert en verder geen noodzakelijke voedingsstoffen past niet goed in een volwaardige natuurvoeding.

Natuurvoeding bevat levenskracht.


Natuurvoeding is voeding van zo oorspronkelijk mogelijke kwaliteit.
Dit betekent dat de voeding zoveel mogelijk in eigen tempo groeit, zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.
De bereiding vindt plaats zonder kunstmatige toevoegingen en met behoud van de oorspronkelijke pure smaak.
Daarbij worden alle waardevolle bestanddelen behouden. Meestal zijn deze natuurlijke voedingsproducten afkomstig uit de biologische en biologisch-dynamische landbouw.

Natuurvoeding is:
  • Zo puur mogelijk; ongeraffineerde (onbewerkte) voeding en volle producten zonder toevoegingen.
  • Eerlijke voeding; eerlijk voor de dieren en milieuvriendelijk geteeld.
  • Eerlijk voor de mens door producten fairtrade te verhandelen en de boer een eerlijke prijs te geven.
  • Vers; groenten en fruit uit het seizoen en uit de regio.
  • Biologisch (dynamisch) geteeld; zonder bestrijdingsmiddelen. Gezond voor zowel bodem, plant, dier als mens.

Een met natuurvoeding samengestelde maaltijd bestaat uit verschillende groenten, granen, eiwitten (peulvruchten, (vette) vis en niet teveel vlees), goede vetten, kruiden en specerijen.

Biologisch

Biologisch geteelde gewassen groeien in een natuurlijk tempo, waardoor de groei evenwichtiger is en de planten minder gevoelig voor ziekten en plagen. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Ook het gebruik van genetisch gemanipuleerde organismen is binnen de biologische land- en tuinbouw niet toegestaan.
Bij de dieren staat de natuurlijke gezondheid en het welzijn centraal.
Deze manier van omgaan met planten en dieren geeft een aanzienlijk verschil in smaak, houdbaarheid en voedingsstoffen.

Biologisch dynamisch

Net als in de biologische landbouw wordt ook hier geen gebruik gemaakt van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De biologisch dynamische landbouw (BD-landbouw) gaat nog een stapje verder. Zo wordt er gebruik gemaakt van wisselteelt voor een rijk bodemleven, biologisch dynamisch veevoer van eigen bedrijf en vitaliteit bevorderende preparaten. Koeien behouden hun hoorns. Hierdoor ontstaat een dynamisch product met veel levenskracht. Dit alles komt ten goede van mens, dier, milieu en kosmos.

Vitale voeding en levenskracht

In de ontwikkeling van de plant kunnen twee levensprocessen onderscheiden worden: groei (massavorming) en rijping (bloem- en zaadvorming; smaak en geur). Het is goed als er evenwicht is tussen beide levensprocessen. De gangbare landbouw zet vooral in op massavorming door eenzijdig de groei te stimuleren (hoge opbrengst), dit gaat ten koste van o.a. de smaak en kwaliteit. De BD-landbouw richt zich op het evenwicht van groei en rijpingsprocessen wat leidt tot een harmonieus, sterk en uitgerijpt product. Hoe gezonder de plant is geworden door in zijn eigen tempo te hebben mogen groeien en rijpen in zonlicht in plaats van kunstlicht, hoe meer onze spijsvertering gestimuleerd wordt. Het maakt ons sterker, vitaler, levenskrachtiger.