Gepekelde citroen

Het zelf inmaken en fermenteren van verse producten is weer helemaal terug van weggeweest.
Vroeger toen we nog geen koel- en vrieskasten hadden werden verse producten door middel van fermentatie en inmaken langer houdbaar gemaakt.
We kennen de toepassing van deze conserveringsmiddelen allemaal wel. Denk bijvoorbeeld maar aan zuurkool, wijn en yoghurt.

Wat is fermenteren?

Fermenteren is het proces waarbij voedingsmiddelen onder invloed van enzymen en van nature aanwezige gisten en bacteriën veranderen van structuur, en daardoor beter verteerbaar worden en veel langer houdbaar zijn.
Gefermenteerde producten zijn bijzonder rijk aan goede bacteriën (probiotica), die de gezondheid van onze spijsvertering en immuunsysteem ondersteunen.
Wanneer we ze regelmatig opnemen in ons voedingspatroon, versterken we onze afweer tegen ongewenste bacteriën, schimmels en ziekteverwekkers.
Daarnaast bevatten gefermenteerde producten een groot aantal vitamines, enzymen en andere gezonde voedingsstoffen.

Goede bacteriën

Een goede darmflora is de basis voor een gezonde spijsvertering en optimaal functioneren van ons immuunsysteem.
Voeding rijk aan probiotica eet je rauw. Wanneer je het gaat verhitten, dood je de goede bacteriën, en dat is natuurlijk zonde.

Gepekelde citroenen

Gepekelde citroenen zijn intenser van smaak dan verse citroenen.
De schil van de gefermenteerde citroenen kun je gebruiken in mediterrane gerechten. Met het sap kun je dressings aanmaken.

Ingrediënten
Het aantal citroenen (biologisch) dat je wilt inmaken
Per citroen 10 gram fijn zeezout

Snijd de citroenen in dunne plakjes
Leg een laagje citroen op de bodem van een pot
Strooi wat zout over de plakjes citroen en leg er een volgende laag citroen bovenop
Strooi hier ook weer zout over
Blijf stapelen tot alle plakjes citroen op zijn
Strooi het resterende zout over de bovenste laag
Laat de pot 15 minuten staan
Het zout trekt het sap uit de citroenen
Leg iets zwaars op de citroenen (diepvrieszakje met zout water of speciale zuurkoolsteen) zodat de citroenen volledig onder het sap staan
Dek de losjes af met een deksel of een kaasdoek met een elastiekje eromheen
Laat de citroenen bij kamertemperatuur ongeveer 4 weken fermenteren