Bramen

 

Op mijn dagelijkse ochtendwandeling met mijn honden kom ik langs een enorme bramenstruik. De afgelopen weken heb ik hier heerlijke bramen geplukt voor het ontbijt.De honden zijn er ook gek op. Ze stoppen altijd bij de struik voor het dagelijkse “bramensnackmomentje”.

De braam is een plant uit het geslacht Rubus waar ook de framboos onder valt. Hij behoort tot de rozenfamilie. Het is heel leuk om te kijken naar de signatuur van een plant. Of wel wat laat de plant ons zien, waaruit we een geneeskrachtige werking kunnen afleiden. Nemen we de bramenstruik dan zien we dat deze wel 2 meter hoog kan worden en stekels aan stengels en blad heeft. Het is een enorme woekeraar. De uitgroeiende stengels vormen, waar ze de grond raken, wortels die zich stevig in de grond vast zetten. Onuitroeibaar. De stekels geven aan dat het kruid prikkelend en stimulerend is. Stekels staan ook voor verhoging van de weerstand. Dit geldt ook voor onuitroeibaarheid. De braam helpt bij infecties en bij ziektes die verband houden met de vervuiling in het lichaam. Hij stimuleert de nieren, reinigt de darmen en activeert het hele organisme.

De bloemen van de braam zijn wit of zachtroze. Wit of zachtroze staat voor zachtheid en harmonie. Braam kalmeert en verzacht. Je hebt dus aan de ene kant de braam die activeert en prikkelt (stekels) en aan de andere kant de braam die kalmeert en verzacht. De braam doet wat nodig is.

De vruchten zijn blauwzwart met vuurrood vruchtensap dat veel vitamine C bevat. Ook de stengels zijn vaak rood. Rood verwijst naar de werking op het bloed: zuiverend en bloedstelpend.

Naast de overheerlijke vruchten kun je ook de bladeren van de plant gebruiken.Van de gedroogde bladeren van de bramenstruik kun je thee zetten en tinctuur (aftreksel van het kruid in alcohol) maken. Een vers blad kun je gebruiken bij bloedende wonden of schrammen. Met een gekneusd blaadje op de wond wrijven of er als een soort pleister (kompres) op leggen.

Naast vitamine C bevatten bramen kalium, calcium, magnesium, fosfor en ijzer. Ze zijn erg lekker door yoghurt of kwark. Je kunt er jam van maken of als vulling in taart of muffin verwerken.